Budget fritidshus

Budget – Fritidshus

Budget vid köp av fritidshus

Köpa hus - BudgetEn av de viktigaste saker att tänka på när du funderar på att köpa ett sommarhus eller fritidshus är din ekonomi. Jag skulle aldrig råda någon att gå in i skuld för att köpa en semesterbostad. Faktum är att om du inte har pengar att betala för ett andra hus, köper du inte det! För att avgöra om du är ekonomiskt redo att ta ett extra hus, överväga följande frågor:

  • Har min primära bostad redan betalats?
  • Har jag en tre till sex månaders sparade på plats?
  • Sparar jag för pension?

Om du kan svara ja på dessa frågor kan du vara redo för ett fritidshus. Tänk på att varje situation är annorlunda, så bara du kan avgöra om du tar ett andra hem är ett klokt finansiellt drag eller inte.

Hitta experter som hjälper dig att köpa ditt nya hus.

Kom ihåg att det aldrig är en bra idé att ta ut ett kredit eller använda din pensionssparande för att betala för ett andra hus.

Kan jag få råd med de löpande kostnaderna för att underhålla ett fritidshus?

Löpande kostnader köpa fritidshusTak läckage och apparater bryta. Är du redo att ta ut den extra kostnaden att behålla ett andra hus? En allmän tumregel är att lägga 1-2 procent av ditt hem inköpspris för underhåll och reparationer. Så, om ditt andra hus värderas till 2 miljoner, måste du avsätta 20-30 tusen för underhåll. Du måste också redovisa årlig fastighetsskatt, liksom bostadsrättsinnehavarens anslutningsavgifter om de gäller. Här är andra kostnader som du behöver täcka:

  • Hemförsäkring. Fritidshuset kan komma att vara dyrare än din primära bostad när det gäller försäkringar. Fråga gärna din försäkringsagent om en beräknad kostnad för det hus du är intresserad av.
  • Fastighetsförvaltning. Om du ska besöka ditt fritidshus bara några gånger varje år, bör du överväga att anställa ett fastighetsbolag för att samordna underhållsjobb. Detta är en extra kostnad, men det kommer att spara dig stressen att oroa dig för ditt hem när du inte är där.
  • Löpande räkningar. Du betalar för verktyg, internet / kabel och papperskorgen, precis som du gör på din primära bostad. Var noga med att budgetera dessa poster som löpande kostnader.

Ska jag hyra istället för att köpa?

Hyra fritidshusRusa inte in i beslutet att köpa ett fritidshus. Om du ser på att äga ett andra hus, försök hyra i samma område som du vill köpa. Hyr i flera månader för att avgöra om du verkligen är ombord med att behålla två bostäder. Du kan köpa ett fritidshus som är en perfekt dröm, eller en ovälkommen mardröm. Men du kommer inte veta förrän du har en rättegångsperiod. Om du är på staketet om att hyra eller köpa, överväga dessa proffs att hyra:

  • Att hyra ett hus för en vecka eller två på sommaren är billigare än att köpa ett hus du kanske bara använder ett par gånger varje år.
  • Hyra är ett kortfristigt åtagande. Att köpa ett andra hem kräver en löpande investering av tid och pengar.
  • Hyran ger dig friheten att välja olika semestermål varje år. Köpa kan låsa dig in i samma område under de kommande åren.